Touchmark In the West Hills

Portland, OR

After twenty years of searching, owner/operator and developer Touchmark found an 80-acre site for their newest resort-style community in Portland, Oregon. Situated just three miles from the city center, the wooded hillside would provide spectacular views, unmatched amenities, and an unbeatable location.

Slippery Slope

Part of the site’s charm presented its greatest challenge. The rocky terrain and steep inclines made planning difficult—add in classic Pacific Northwest rain during construction, and it felt like the cards were stacked against Touchmark. To help address these challenges, Touchmark brought in LRS Architects, and together the team designed a retirement community that emphasized the natural landscape and provided residents with a one-of-a-kind experience.

Working closely with the client as well as the local fire department, LRS designed buildings that followed the contours of the terrain. The buildings act as retaining walls and create benches to allow for flat walking and parking areas. Because parking on slopes would be difficult for residents, LRS also incorporated stackers for valet parking, alleviating the concerns for owners and future residents while also maintaining the resort-style feel of the community.

Connectivity

The Clubhouse and Fitness Center are centered between two independent living wings and connects via skybridge to the assisted living, enhanced assisted living, and memory care facilities. Adjacent to the lodges are six custom single-family cottage homes designed by a different architect and eight vineyard homes currently under construction, a new hybrid housing prototype designed as condo-style flats with private garages. The campus’s design focus on proximity and connection allows residents to more easily access centrally-located amenities and services, while also providing the ability to meet with different care-level companions.

Exceptional Amenities

Only 12 acres of the 80-acre master planned site were developed for buildings. Areas that were too steep to accommodate community structures were perfectly situated for growing Northwest Pinot Noir Grapes, providing residents with a unique and sophisticated amenity: an on-site vineyard.

Other amenities include a restaurant, bistro, theatre, library, pool, salon, and an outdoor entertainment space.

On Design

Design concepts for the 80-acre site were inspired by the natural surroundings. Stone and timber reflect the wooded hillside while warm color palettes and exposed beams are reminiscent of classic Pacific Northwestern architecture. These elements, along with ample natural light and Tudor-stylings, create an elevated aesthetic for the resort-like community.

The stately architecture of exteriors translates into eclectic interiors. Evocative of a collection of memories, the interior design concept was inspired by travel and destination. The design team wanted residents to feel as though the common and community spaces were designed organically, the way the character of a home slowly develops over a lifetime. Some areas are reminiscent of a cozy lodge, with natural colors and textures, while others use dramatic lighting and finishes to resemble rooms in a luxury resort. These spaces are seamlessly blended through careful transitioning, contemporary detailing, and repeating design motifs. The diverse layering of materials and pattern coordinates and complements to express the identity of Touchmark’s residents—one of rich life experiences.

Winner of the prestigious EFA Award of Merit, Touchmark in the West Hills is a landmark senior living community that brings together considerate design and commitment to residents.

Excellence in Concrete 2019 Residential Retirement Award Winner

Environments for Aging 2019 Award of Merit Winner